-
PDF Print E-mail

Komuniteti  Skroskë

Kjo është një hyrje për komunitetin, i cili ka nevojë për vëmendjen dhe përkrahjen e të gjithëve. Në mënyrë që tju japim një pasqyrë të plotë të jetës në këtë komunitet, ne do të donim tju ftojmë në një udhëtim imagjinar në vendin ku ata jetojnë.

Një vështrim të parë në komunitetin Skroskë:

Nëse ju ndodh që të jeni në majën e një mali gjatë stinës së pranverës, do të befasoheni nga bukuria e natyrës së tij. Gjithëcka  përreth duket si një peizazh i pikturuar nga një piktor i shquar. Shtëpi, të cilat janë bërë kryesisht prej guri dhe te mbuluar me pllaka me gurë të duket si kërpudha gjigande që i kanë rezistuar kohës.

Nga atje ju mund të shihni te gjithë fshatin, i cili është i përhapur gjerësisht deri lart në mal. Nëse ju ndodhë ta shihni në dimer, fshati eshte I mbuluar nga debora e cila mbulon çdo gjë me qilim e saj të bardhë.

Jeta në komunitet:

Me gjithë bukurinë e natyrës që të ofron peisazhi I këtij fshati në stinën e pranverës dhe të dimrit nuk është e vështirë të kuptosh se Skroska është një komunitet shumë i varfër. Bazuar edhe në të dhënat zyrtare, kjo zone është një nga më të varfrat, dhe më të thellat të Komunës Qukës, e cila është e vendosur në Qarkun Librazhd, rreth 120 km larg Tiranës, kryeqytetit të Shqipërisë. Në këtë fshat ka 414 familje që jetojnë në 340 shtëpi të shpërndara që përbëhen nga një popullsi prej 1620 banorë, 829 meshkuj dhe 791 femra.
Shumica e familjeve jetojnë në një situatë shumë të vështirë ekonomike. Vetëm 72 prej tyre përfitojne asistencë sociale nga qeveria vendore.
Për shkak edhe të kushteve të ashpra të motit dhe terrenit malor, jetesa për shumicën e familjeve në kete komunitet është shumë e vështirë. Kjo është më e veshtire kur bëhet fjalë për një numër familjesh, kryefamiljaret e te cileve jane te paafte per te punuar për shkak të problemeve me shëndetin e tyre, fizike ose, në disa raste, çrregullim mendor. Shumica e tyre kanë shumë fëmijë dhe është e pamundur që ata të plotësojnë edhe nevojat e tyre më te domosdoshme. Në disa raste të tjera, ka fëmijë qe  jetojnë në familje me një prind, ne shtepite e te cileve mungojne edhe objektet më të domosdoshme shtëpiake. Shumë prej tyre jetojnë në shtëpi, të cilat nuk i plotësojnë as kërkesat më minimale.

Kur flitet rreth çështjeve të rëndësishme familjare, per të normave tradicionale patriarkale dhe mentalitet, burrat janë në përgjithësi ata që marrin shumicën e vendimeve. Që jeta në fshatin e tyre është shumë e vështirë dhe tokën e tyre nuk ofron atyre të ardhura të mjaftueshme për të jetuar mirë, djem shumë prej tyre, ndonjëherë edhe të rinj, do të përpiqen për të emigruar sezonale në vendet fqinje sidomos Greqia në mënyrë që të marrin të ardhura më të mirë për të mbështetur familjet e tyre . Edhe pse, kur e suksesshme, kjo i ndihmon fëmijët dhe familjen e tyre në një farë mënyre, mungesën e tyre në shtëpi prek ato seriozisht. Fëmijët mungesa mbështetjen e etërve të tyre, ndërsa gratë janë të detyruar të bëjnë punën e vështirë. Ata duhet të punojnë në këtë fushë, qumësht dhe bartin ushqim për lopët, kuzhinier, të kujdeset për fëmijët e tyre dhe të bëjë punët e shtëpisë.

Fëmijët gjithashtu janë akuzuar për detyra të ndryshme, të cilat marrin shumicën e kohës së tyre. Përveç mbledhjes së ujit, vajzat zakonisht ndihmojnë nënat e gatimit të tyre, duke bërë punët e shtëpisë ose duke u kujdesur për vëllezërit e tyre të rinj apo motrat, kurse djemtë duhet të kujdesen për lopë apo dhive, në rast se kanë ndonjë, ose pres-dru zjarri.

Edukimi dhe infrastruktura:

Pavarësisht nga kushtet e jetës shumë të vështirë, fëmijët si shkollë dhe shumë prindër kanë filluar të kuptojnë se arsimi është shumë e rëndësishme për të ardhmen e fëmijëve të tyre. Për shkak të një shtrirje shumë të gjerë të fshatit të gjithë anën e malit nga këmbë deri në majë të malit, dhe kryesisht për shkak të mungesës së infrastrukturës së mirë, shumë fëmijë duhet të ecin për një kohë të gjatë për të marrë në shkollë. Gjatë dimrit, kur bie shi, ata duhet të ecin në shtigjet me baltë të ngushtë, të cilat janë rrugët e vetme në të gjithë fshatin dhe për të marrë të gjitha lagësht dhe me baltë ajo që e bën të vështirë për ta të përqëndrohemi gjatë orë mësim. Ata shpresoj se nuk do shi përsëri në shtëpinë e tyre rrugë.

Fat të mirë, për shkak të përfshirjes së shkollës Skroska në një projekt të integruar të arsimit të implementuar nga Plani Ndërkombëtar / Shqipëri gjatë dy viteve të fundit, ndërtesa të vjetra dhe të shkatërruara shkollore u zëvendësua nga një cilësi të re dhe të lartë, e cila ishte e mobiluar edhe me cilësi pajisje shkollore dhe materiale didaktike. Fëmijët ndjehen të bekuar me këtë të pranishëm i madh, i cili ka bërë një ndryshim të madh në jetën e tyre shkollore dhe ata përpiqen shumë për të mbajtur atë të pastër dhe të mbrojtur atë nga ndonjë dëm. Por, për fat të keq, kjo është e vështirë për shkak të lokacionit dhe kushtet e jashtë shkollës. Përveç një sipërfaqe të vogël shtruar e në oborrin e shkollës, të gjithë zonën përreth është unlevelled dhe plot me baltë, një masë e madhe e cila merr në brendësi të shkollës.
Përveç kësaj, mungesa e një muri rrethues i bën më të vështirë për nxënësit dhe mësuesit për të krijuar një mjedis të këndshëm dhe të shëndetshëm rreth shkollës. Ata kanë planifikuar disa herë për të bimë lule dhe pemë, por, për fat të keq, ata nuk kanë zgjatur gjatë, për shkak se ata kanë qenë të dëmtuar nga delet ose lopë të fshatit.

Një problem tjetër që fëmijët e shkollës përballen çdo ditë është mungesa e një terren sportive apo një vend i duhur për të kaluar kohën e lirë. Ndërsa terreneve sportive apo sportive qendra ekzistojnë vetëm në ëndrrat e tyre, në përgjithësi fëmijët të përpiqet të shpikë lojra apo ushtrimeve që nuk kanë nevojë për to.

"Kur është koha për të edukimit fizik, ne jemi të detyruar ose për të qëndruar brenda në klasë ose thjesht të pyesim veten rreth oborrin e shkollës", tha një student i klasës së shtatë të kësaj shkolle, "sepse është e pamundur që të ketë një klasë normale". "A nuk kemi të drejtë të organizojnë ndonjë ushtrime fizike, futbolli / ndeshje volejbolli apo çfarëdo të tjera sportive dhe atletikë aktivitete si fëmijë shumë të tjera në shkollat e tjera?", Pyeti një tjetër nxënës.

Janë këto dhe shumë pyetje të tjera dhe ka nevojë që kërkojnë ndërhyrje të menjëhershme dhe mbështetje nga të gjithë ata që ndjehen dhe të besojnë se ata mund të japin kontributin e tyre në përmirësimin e situatës.

Kulturë:

Edhe pse ata jetojnë në kushte shumë të vështira ekonomike, ata kanë trashëguar një kulturë shumë të pasur nga transmetimit traditat dhe zakonet e tyre të vjetër, nga një brez në tjetrin. Ata gjithashtu kanë një folklor të pasur, e cila del kurrë i gjallë në këngë e valle të kryera në raste të ndryshme të tilla si festat apo dasma. Nëse ju ndodh që të jetë i ftuar në një ditë të dasmës, ju do të keni mundësi të shohin shumë zakoneve tradicionale dhe ritualeve dhe të dëgjojnë këngë shumë i lumtur të përkushtuar në përgjithësi për të nuses apo dhëndrit. Ju do të shihni shumë njerëz të lumtur, por askush nuk më të lumtur se sa fëmijët që janë kudo dhe duke luajtur, duke kënduar dhe kërcyer me muzikën e orkestër. Ata duan çdo moment të saj.

Mikpritja është një virtyt i popullit shqiptar. Nëse ju ndodh që të jetë i ftuar në ndonjë nga familje Skroska, ju do të çoi në dhomën më të mirë dhe i kërkoi që të ulen në një vend nderi, si dhe shërbeu ushqimin më të mirë ata kanë. Ndërsa në tryezë, do të jepet shansi për të provoni "raki", pini e tyre në shtëpi i bërë nga e cila është përdorur për "dolli" bukë e thekur (). Të gjithë do të pi për shëndetin e anëtarëve të familjes suaj dhe të afërmit tuaj të afërt. Kjo është një shenjë respekti nëpërmjet të cilave ata duan të tregojnë se ju jeni të veçantë dhe kanë nderuar me vizitën tuaj.

Ka shumë më tepër në lidhje me vështirësitë dhe bukuritë e jetës në komunitet Skroska, por kjo është e gjitha ne kemi menduar të ndajnë me ju këtë herë në mënyrë që ka diçka më shumë për të parë dhe ndjeni kur ju kanë shans për t'i vizituar ata në realitet. Faleminderit për vëmendjen tënde të madhe dhe angazhim dhe deri atëherë, mirupafshim! (Sillu mirë!)

 

Copyright © 2017. CAF Albania. Build & Designed by Dapo Marketing

S5 Box